Wat is de kwaliteitsbeoordeling en hoe komen waarnemingen in aanmerking om een "onderzoekskwaliteit" te worden"?

Gewijzigd op Zo, 4 Feb om 5:11 PM

De Data Quality Assessment is een samenvatting van de nauwkeurigheid, volledigheid en geschiktheid van een waarneming voor het delen met gegevenspartners. Op een waarnemingspagina scroll je naar beneden om de Evaluatie van de Gegevenskwaliteit te zien.

Het bouwblok van iNaturalist is de verifieerbare waarneming Een verifieerbare waarneming is een waarneming die:

• een datum heeft
  • de waarneming is georeferenced (d.w.z. heeft lat/lon-coördinaten)
  • heeft foto's of geluiden
  • is niet van een in gevangenschap of gekweekt organisme

Verifieerbare waarnemingen zijn gelabeld ID nodig totdat ze ofwel de status Onderzoekskwaliteit hebben of naar Onvolledig worden gestemd door de Evaluatie van de Gegevenskwaliteit.

Waarnemingen worden Onderzoekskwaliteit wanneer

• de gemeenschap het eens is over de ID op soort-niveau of lager, dat wil zeggen wanneer meer dan 2/3 ID's het eens zijn over het taxon
  • of de gemeenschap is het eens over een ID tussen familie en soort en stemmen dat het Gemeenschapstaxon zo goed als mogelijk is

Waarnemingen zullen teruggaan naar Onvolledig als aan de voorwaarden voor Verifieerbaar niet is voldaan of

• de gemeenschap is het eens dat de datum niet accuraat is
  • de gemeenschap is het ermee eens dat de locatie er niet accuraat uitziet (bijvoorbeeld apen in het midden van de oceaan, in gevangenschap/verzamelde organismen die zijn waargenomen in een gebouw, maar die daar waarschijnlijk niet zijn gevonden, enz.)
  • de gemeenschap is het ermee eens dat het organisme niet wild/genaturaliseerd is (bijvoorbeeld gevangen of gekweekt door mensen of intelligente buitenaardse wezens)
  • de gemeenschap is het ermee eens dat de waarneming geen bewijzen van een organisme bevat, zoals beelden van water, rotsen, enz.
  • de gemeenschap is het ermee eens dat de waarneming recente (~100 jaar) bewijzen van het organisme niet presenteert (bijvoorbeeld fossils, maar nummers, scat en dode bladeren zijn ok)
  • de gemeenschap is het ermee eens dat de waarneming niet langer een ID nodig heeft en dat de gemeenschaps-ID op of hoger is dan familie niveau
  • de waarnemer heeft zich afgemeld voor het gemeenschapsID en het gemeenschapstaxon is geen voorouder of nakomeling van het taxon geassocieerd met het ID van de waarnemer.

en natuurlijk zijn er nog meer kanttekeningen en uitzonderingen:

• Waarnemingen van onderzoekskwaliteit zullen ID nodig worden als de gemeenschaps-ID verschuift naar boven het soorten-niveau
  • Waarnemingen van onderzoekskwaliteit zullen ID nodig worden als de gemeenschap stemt dat het meer ID's nodig heeft
  • Waarnemingen kunnen Onderzoekskwaliteit zijn op genus of een ander niveau onder familie als de gemeenschap het op dat niveau eens is over een ID en stemt dat de waarneming niet meer ID's nodig heeft
  • Het systeem zal stemmen dat de waarneming niet wild/verwilderd is als er minstens tien andere waarnemingen van een geslacht of lager zijn in de kleinste provincie, Staat, of gemeente die deze waarneming bevat en 80 procent of meer van deze waarnemingen zijn gemarkeerd als niet wild/verwilderd.