Hvad er Datakvalitetsvurdering, og hvordan kvalificerer observationer sig til at opnå "Forskningskvalitet"?

Ændret den Wed, 2 Okt kl. 3:12 AM

Datakvalitetsvurdering er et sammendrag af en observations nøjagtighed, fuldstændighed og egnethed til deling med datapartner. På alle observationssider kan man rulle ned for at se datakvalitetsvurderingen.

Fundamentet i iNaturalist er den verificerbare observation. En verificerbar observation er en observation, der:

Verificerbare observationer får etiketten Behøver ID, indtil de enten opnår status af Forskningskvalitet, eller stemmes til Uformel via datakvalitetsvurderingen.

Observationer opnår Forskningskvalitet, når

• fællesskabet er enigt om artsniveau-ID eller lavere, dvs. når flere end 2/3 af identifikatorer er enige om en takson
  • eller fællesskabet er enigt om en ID mellem familie og art og stemmer om, at fællesskabstaksonen er så god, som den kan blive

Observationer vender tilbage til Uformel, hvis betingelserne for Verificerbar ikke er opfyldt, eller

• fællesskabet er enigt om, at datoen ser ikke rigtig ud
  • fællesskabet er enigt om, at placeringen ikke ser rigtig ud (f.eks. aber midt ude i havet, organismer i fangeskab/indsamlet er observeret i en bygning, men sandsynligvis ikke fundet dér naturligt mv.)
  • fællesskabet er enigt om, at organismen ikke er vild/naturaliseret (f.eks i fangenskab eller dyrket af mennesker eller intelligente rumvæsener)
  • fællesskabet er enigt om, at observationen ikke præsenterer dokumentation for en organisme, f.eks. fotos af vand, sten mv.
  • fællesskabet er enigt om, at observationen ikke viser nylige (~100 år) tegn/beviser på organismen (f. eks. fossiler, men spor, ekskrementer og døde blade er OK)
  • observationen præsenterer ikke dokumentation relateret til ét emne (har f.eks. fire fotos af ikke-beslægtede organismer. Et foto, der viser levested for observationens emne, er OK.)
  • fællesskabet er enigt om, at observationen ikke længere behøver en ID og fællesskabs-ID'en er på eller over familieniveau
  • observatøren har fravalgt fællesskabs-ID'en, og fællesskabs-ID taksonen er ikke en forfader eller efterkommer af den takson, der er forbundet med observatørens ID

Der er selvfølgelig endnu flere forbehold og undtagelser:

• Forskningskvalitet-observationer af vil blive Behøver ID, hvis fællesskabs-ID'en flytter sig over artsniveauet
  • Forskningskvalitet-observationer af vil blive Behøver ID, hvis fællesskabet stemmer for, at den behøver flere ID'er
  • Observationer kan være Forskningskvalitet på slægten eller et andet niveau under familien, hvis fællesskabet er enigt om en ID på dette niveau og stemmer for, at observationen ikke behøver flere ID'er
  • Systemet vil stemme, at observationen ikke er vild/naturaliseret, hvis der er mindst 10 andre observationer af en slægt eller lavere i det mindste amt, stat eller landeækvivalente sted indeholdende denne observation, og 80% eller flere af disse observationer er blevet markeret som ikke vilde/naturaliseret.