Ik heb een paar dagen geleden een waarneming geplaatst en niemand heeft er nog een determinatie aan toegevoegd. Heb ik iets verkeerd gedaan?

Gewijzigd op Wed, 21 Feb 2024 om 07:56 PM

Het is belangrijk om te onthouden dat voornamelijk alle determinaties op iNaturalist gemaakt worden door andere vrijwilligers die allemaal hun vrije tijd beschikbaar stellen om waarnemingen te determineren; er zijn geen iNaturalist medewerkers die betaald worden om determinaties toe te voegen.

Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat waarnemingen worden gedetermineerd. Rond medio januari 2024 duurt het gemiddeld ongeveer 423 uur (iets minder dan 18 dagen) om een determinatie voor een waarneming te ontvangen. Je kunt het huidige nummer op de pagina Site statistieken bekijken. Sommige waarnemingen ontvangen nooit een ID.

Andere factoren die van invloed zijn op de tijd om te ID krijgen zijn:

• Hoe actief de gemeenschap is met determineren in jouw gebied. Over het algemeen geldt dat hoe meer actieve gebruikers er zijn in een regio, hoe eerder waarnemingen gedetermineerd zullen worden.

• Wat voor soort organisme je hebt waargenomen. Vogels, reptielen en amfibieĆ«n worden over het algemeen sneller gedetermineerd dan andere taxa. Planten, fungi, insecten, spinnen, vissen, weekdieren en anderen duren meestal langer, maar dit kan verschillen.

• Of de foto's of geluiden die je hebt geĆ¼pload handig zijn voor determinatie. Over het algemeen is het het beste om kleine en gedetailleerde foto's te hebben die meerdere delen van het organisme weergeven, zoals de bladeren en bloemen van een plant, of de bovenkant en onderkant van een paddenstoel. Blurry of foto's op afstand gemaakt zijn vaak niet handig voor determinatie.

• Hoe "vindbaar" je waarneming is. Het toevoegen van een grof ID aan een waarneming, zoals "Insecten" of "Planten", helpt gebruikers om op zoek te gaan naar waarnemingen van die taxa om je waarneming te vinden. En omdat iNaturalist gericht is op wilde organismen, komen waarnemingen van gevangen en geteelde organismen niet standaard in zoekresultaten voor, dus je kunt beter wilde organismen posten.