Welke richtlijnen moet ik volgen bij het kiezen van taxonfoto's?

Gewijzigd op Sat, 13 Apr 2024 om 11:34 AM

Zoals hier beschreven, kan elke gebruiker de foto's van een taxon bewerken. Taxonfoto's zijn de eerste afbeeldingen die mensen zien wanneer ze een taxon onderzoeken, dus foto's die nuttig zijn voor determinatie moeten prioriteit krijgen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het kiezen van geschikte taxonfoto's:

• De standaard (eerste) foto moet duidelijk en leesbaar zijn, zelfs in kleine formaten, omdat het wordt weergegeven op een kleinere grootte op waarnemingspagina's, lijsten, in de mobiele app en elders.

• Foto's moeten duidelijk zijn en de diagnostische kenmerken van het taxon weergeven.

• Foto's moeten zo veel als mogelijk de morfologische en fenologische variatie tonen die nodig is voor determinatie (bv. levensfase, seksuele dimorfisme, plantenfenologie) in zo weinig mogelijk foto's als mogelijk.

• Onscherpe of onduidelijke foto's zijn beter dan helemaal geen foto's. Als de enige beschikbare foto's niet duidelijk zijn, is het prima om ze te gebruiken.

Vanaf 15 februari 2023 worden wijzigingen in taxonfoto's nu publiekelijk opgenomen op de geschiedenispagina van het taxon. Als er herhaalde wijzigingen zijn, markeer dan het taxon en label de gebruikers die betrokken zijn bij de wijzigingen om een discussie te voeren. Medewerkers kunnen foto's van een taxon vergrendelen in het geval van een onopgeloste bewerkingsoorlog.