Hoe krijg ik toegang tot de verborgen coördinaten van gevoelige soorten?

Gewijzigd op Sat, 24 Feb 2024 om 08:17 PM

De beste manier om dit te doen is door een traditioneel project of een verzamelproject te maken (zet vertrouwen aan voor de laatste) en waarnemers over te halen om deel te nemen aan het project en het project te vertrouwen. Meer informatie over projecten kan worden gevonden op onze Projecten beheren pagina. De waarnemer moet deelnemen aan je project en voor een van de "Ja" opties kiezen waarbij de projectcuratoren toegang krijgen tot de verborgen coördinaten

Een andere methode om deze coördinaten te verkrijgen is zorg dat de gebruiker jou vertrouwd, wat ze kunnen doen via de link Beheer Relaties op hun Account Instellingen pagina. Als ze je vertrouwen, kun je alles zien van hun privé of verborgen locaties.

Tenslotte kun je er naar streven dat de relevante beschermingsstatus niet automatisch de waarnemingen van het betreffende taxon in kwestie vervaagt. iNat-curatoren kunnen dit doen, maar we raden hen aan dit niet te doen voordat ze met een aantal relevante belanghebbenden overleggen, bijvoorbeeld waarnemers en determineerders van het taxon of wetenschappers en natuurbeschermers met ervaring met het taxon. Als je zo'n soort wetenschapper of natuurbeschermer bent, kun je ernaar streven om een duidelijk, toegankelijke, gezaghebbende en persistente uitspraak dat de kosten van het verbergen (bv. voor beschermingswerk) is hoger dan de potentiële kosten van het openbaar maken van de coördinaten (bijvoorbeeld stropen). Wanneer gereed markeer je het taxon en citeer je de URL van jouw gepubliceerde verklaring en beschrijf opnieuw waarom je denkt dat het taxon niet vervaagd mag worden in iNat.

Als je toestemming hebt om verborgen coördinaten van een waarneming in je project te bekijken je moet die kunnen zien wanneer je naar de waarneming gaat en wanneer je een CSV-bestand van waarnemingen in je project downloadt. Wat betreft het laatste, kijk onder de private_latitude en private_longitude kolommen.