Hvordan fungerer licenser på iNaturalist? Bør man ændre sine licenser?

Ændret den Fri, 2 Aug kl. 12:28 PM

Fotos og lyde, lagt op på iNaturalist af en bruger, er vedkommendes intellektuelle ejendom (IP). Ved at bruge iNaturalist under vores Vilkår for brug, tillades iNaturalist at publicere denne ejendom og bruge den til at lede folk til brugerens observationer. Dette er alt sammen forholdsvist normalt for sociale medier.

Men på iNat, licenseres brugerindhold også som standard. En licens er en erklæring om, at andre personer kan bruge en brugers ejendom under visse betingelser, og på iNat angiver standardlicensen Creative Commons Attribution NonCommercial (CC BY-NC), at andre personer kan bruge en brugers fotos, lyde og observationer uden vedkommendes tilladelse, forudsat brugeren krediteres og de ikke tjenes penge på brug af brugerens indhold. Dette er standarden, så forskere og ressourceforvaltere kan drage fordel af brugerbidrag uden at krænke nogens ophavsret.

Som et konkret eksempel deler iNat mange Forskningskvalitet-observationer med Global Biodiversity Information Facility (GBIF), en slags globalt clearingcenter for biodiversitetsdata, og den primære måde, hvorpå de fleste forskere finder og bruger iNat-data. GBIF accepterer dog kun datasæt, som er licenseret til genbrug, så de accepterer kun indhold med en CC BY eller CC BY-NC licens, eller med CC0 -erklæringen (som fraskriver alle ejendomskrav over indholdet, så alle kan bruge det uanset grund).

For yderligere at komplicere tingene, så gælder intellektuelle ejendomsrettigheder generelt kun for kreative værker, såsom fotografier eller skriftlig tekst, ikke fakta, såsom hvor og hvornår en organisme opstod, så det er ikke helt klart, om en observation i sig selv er intellektuel ejendomsret, der kan licenseres. På iNat antager vi, at det er på grund af potentialet for en fortællende beskrivelse, og man kan dermed få sine observationer licenseret separat fra sine fotos og lyde, men denne antagelse kan ændre sig.

På vores websted kan man se licensoplysninger på siden for en observation. Hvis man til højre på siden ruller ned til Ophavsretsinfo, vil man se licensoplysningerne vedr. observationen (f. eks. dens beskrivelse og andre metadata). Her er, hvordan en typisk CC BY-NC licenserklæring ser ud. Klik på linket for at se licensvilkårene.

Man kan også se en billede- eller lydlicens ved at se på ikonerne i bunden af billedet eller lyden. Se ikonet til venstre siden:

Klik på ikonet for at se flere detaljer.

For eget indhold, kan man vælge at ændre licensen enten på en per-emne basis, eller ændre sine standard licensvalg. Man kan ønske at gøre dette for enten at gøre sit indhold brugbart i en bred vifte af sammenhænge eller for at gøre andres brug heraf mere restriktivt. Man kan også tilbagekalde licensen helt og gøre den til "alle rettigheder forbeholdt", hvilket betyder, at man skal give sin udtrykkelige tilladelse, før nogen lovligt kan bruge det. Bemærk, at hvis nogen har brugt ens indholder under en bestemt licens, kan man ikke med tilbagevirkende kraft ophæve licensen.

Husk, at licensen, man vælger, ikke teknisk set forhindrer nogen i at bruge ens indhold. Det præciserer kun et begrænset sæt præferencer for, hvordan man ønsker sit indhold brugt. Man har selv ansvaret for at håndhæve sine rettigheder i tilfælde af, at nogen ikke overholder licensbetingelserne.

Bør man ændre sin licens? Det afgør man selv, men medmindre man rent faktisk lever af at sælge sine fotos, mener vi ikke, at man bør vælge en mere restriktiv licens end standardlicensen, eller helt ophæve licensen. iNat handler om at dele information, og licenser gør det nemmere og sikrere at gøre det. Måske ønsker man dog at vælge en mere permissiv licens, såsom CC BY eller en offentlig domæneerklæring såsom CC0, hvis man ønsker sine fotos brugt på Wikipedia eller andre steder, som kræver mere juridisk fleksibilitet.