Hvad er Fællesskabstakson?

Ændret den Wed, 2 Okt kl. 3:12 AM

Fællesskabstakson (eller Fællesskabsidentifikation) repræsenterer, hvilken takson iNaturalist-fællesskabet mener er afbildet i en observation. Generelt forsøger vi at vælge en takson, som flere end 2/3  af identifikatorerne er enige om. Hver observation med mindst to aktive identifikationer har en Fællesskabstakson.

Sommetider betyder dette valg af en højere niveau takson, der indeholder en række modstridige taksa (f. eks. én tror, det er en kongeslange, og en anden tror, det er en klapperslange, så iNat vælger underorden Serpentes, der indeholder alle slanger). Algoritmen favoriserer også lidt afvigelse, da vores erfaringer er, at afvigere ofte er  korrekte.

Flere detaljer

En observation i Forskningskvalitet skal (blandt andre kriterier) have en Fællesskabstakson. Har en observation kun én identifikation, vil den ikke have en Fællesskabstakson. Alle observationer med mindst én identifikation vil også have en Observationstakson. Observationstaksonen er den takson, iNaturalist bruger, når observationer deles med datapartnere, observationer af samme takson linkes på webstedet, livslisten opdateres mv. I de fleste tilfælde vil Observationstakson i sidste ende blive sat til Fællesskabstakson, men nogle gange vil de være forskellige, især før fællesskabet har lagt sig fast på en identifikation. F.eks., hvis A tror, at det er en slange (underorden Serpentes), og B tror, at det er en kongeslange (slægt Lampropeltis), vil observationstaksonen være kongeslange (kun understøttet af As identifikation), men fællesskabstaksonen vil være på Serpentes (understøttet af mindst to identifikationer).

Er man af en eller anden grund ikke er enig i fællesskabstaksonen, kan man afvise den på egne observationer, hvilket betyder, at Observationstakson aldrig sættes til Fællesskabstakson (men derimod til ens egen ID). Det betyder også, at observationen kun kan blive Forskningskvalitet, når man har et enigt fællesskab bag sig. Synes man ikke om hele idéen med fællesskabstaksa, kan man fravælge dem helt ved at redigere sine indstillinger.

Algoritmen

: For alle identificerede taksa, samt heri indeholdt taksa (f.eks. slægt Homo indeholder Homo sapiens), scorer hver som forholdet mellem antallet af ‘enigheder’ - kumulative ID'er for den pågældende takson over summen af de kumulative ID'er, ‘uenigheder’ - antallet af ID'er, som er helt forskellige (dvs. ID'er for taksa ikke indeholdende den takson, der scores) og ‘forfædre uenigheder‘ - antallet af mere konservative ID'er, som er uenige i den finere takson. For de identificerede taksa med en score over 2/3 og mindst 2 identifikationer, vælg den laveste rangerede takson.

score= kumulativt antal/(kumulativt antal+uenighedsantal+stamfaderuenigheder)

Identifikationsantal = antal identifikationer for en individuel takson

Kumulativt antal= antal identifikationer for en individuel takson og alle dens efterkommere

Uenighedsantal= antal identificerede taksa, som ikke er iblandt en taksons forfædre

Forfædreuenighed= antal identificerede taksa, som er iblandt en taksons forfædre, men er overensstemmende med taksonen (dvs. "A tror, det er i slægten, men er uenig i artsangivelsen")

På observationer med en Fællesskabstakson kan man se, hvordan observationens identifikationer påvirker Fællesskabstakson-algoritmen ved at klikke på "Hvad er dette? eller "Om" på observationens side på iNaturalist-webstedet.