Wat zijn licenties? Hoe kan ik de licenties op mijn inhoud bijwerken?

Gewijzigd op Wo, 2 Okt om 3:14 AM

INHOUDSOPGAVE

Licenties uitgelegd

Wanneer je inhoud post zoals waarnemingen, foto's en geluiden aan iNaturalist, blijft die inhoud jouw bezit zolang deze geen inbreuk maakt op het auteursrecht van iemand anders.

u kunt echter kiezen voor licentie uw inhoud met Creative Commons licenties te publiceren, dit betekent dat je toelaat dat je inhoud door anderen wordt gebruikt zonder dat je toestemming hoeft te vragen, zolang ze zich houden aan de voorwaarden van de licentie.

Er zijn drie soorten inhoud op iNaturalist die je kunt licentiëren. Dit zijn

• waarnemingsgegevens: informatie over uw waarneming, zoals datum, locatie, taxon, die deze heeft geplaatst, etc.

• Afbeeldingen: de afbeeldingen die u aan iNaturalist toevoegt als bewijs voor uw waarnemingen.

• Geluiden: de geluiden die u aan iNaturalist toevoegt als bewijs voor uw waarnemingen.

Standaard hebben alle waarnemingsgegevens, afbeeldingen en geluiden die op iNaturalist zijn geplaatst een standaardlicentie van CC BY-NC (Creative Commons: Attribution-NonCommercial). Principieel betekent dit dat de inhoud door anderen kan worden gebruikt zolang ze het aan u toekennen en het voor niet-commerciële doeleinden gebruiken. Meer details kunnen gevonden worden op de pagina van de licentie. Deze licentie staat toe dat je observatiegegevens worden geëxporteerd naar data partners zoals GBIF en gebruikt in de meeste wetenschappelijke publicaties, maar verbiedt anderen het te gebruiken voor commerciële doeleinden.

U kunt er ook voor kiezen om sommige of al uw content niet te licentiëren, dat wordt genoemd dat "alle rechten voorbehouden". Iemand moet de uitdrukkelijke toestemming krijgen om het te mogen gebruiken.

Iedereen kan de licentie van een stuk inhoud zien op onze website. Voor waarnemingen, zie je het aan de rechterkant van een waarnemingpagina als je een beetje naar beneden scrolt, onder Copyright Info:

En op afbeeldingen of geluiden ziet u de licentie (of het gebrek daaraan) onderaan het scherm. Klik erop voor meer informatie:

Hoe kan ik de licenties wijzigen

Je kunt je standaard licenties wijzigen of intrekken, of je kunt de licentie van een individueel stuk inhoud veranderen of intrekken.

Als u de standaard licenties voor uw accountwilt wijzigen, gaat u naar Accountinstellingen op onze website en klikt u op Inhoud & Tonen. Scroll naar beneden tot je Licenties ziet. Je zult een beetje tekst zien, evenals een link naar een toelichting over de beschikbare licenties. Hieronder ziet u deze opties:

Klik op de vervolgkeuzelijst om de licentie voor dat type inhoud te kiezen. Dit beïnvloedt alleen de nieuwe inhoud die je post Om die nieuwe licentie toe te passen op de inhoud van uw bestaande gegevens, vink het vakje "Update bestaande..." aan.

Klik vervolgens op Opslaan instellingen. Houd er rekening mee dat het bijwerken van bestaande inhoud een paar uur kan duren.

Om de licentie van een individuele foto of geluidte wijzigen ga naar de waarneming pagina waar die inhoud verschijnt, en klik op de "i" knop onderaan. U ziet een optie om de licentie daar bij te werken.