Hoe je je abonneert op een taxon of gebied

Gewijzigd op Fri, 02 Feb 2024 om 04:49 PM

Op iNaturalist kan je je abonneren op en op de hoogte worden gesteld van nieuwe waarnemingen van een bepaald taxon, nieuwe waarnemingen gemaakt in een Gebied of nieuwe waarnemingen van een bepaald taxon in een bepaald Gebied.

Nieuwe waarnemingen die aan je abonnementskeuzes voldoen, worden weergegeven in je dashboard op de website en in je e-mail over de dagelijkse update (afhankelijk van je e-mailvoorkeuren). Je kunt je abonneren op een taxon, op een gebied of op een taxon in een gebied.

Je kunt alleen abonnementen starten en beheren via de iNaturalist website.

1. Zorg ervoor dat je ingelogd bent op de website en ga naar jouw Dashboard

2. Aan de rechterkant zie je de abonnementen sectie

3. Als je je wilt abonneren op een bepaald taxon zonder geografische beperking, selecteer dan Abonneer op een Taxon. Als je je wilt abonneren op een gebied of op een bepaald taxon op een plek, kies Abonneer je op een Gebied. Voor deze tutorial wil ik me abonneren op alle cactus-waarnemingen in Californië omdat ik wil zien wat mensen vinden en wil helpen om ze te determineren

4. Ik klik op Abonneren op een Gebied en zie deze pop-up:

5. Ik heb de velden ingevuld (let er op dat Taxon optioneel is voor een Gebied-abonnement, maar in dit geval gebruik ik het.)

6. Ik klik dan op Opslaan, om het abonnement op te slaan.

7. Het verschijnt nu onder Abonnementen op mijn dashboard. Ik kan op het tandwielpictogram klikken om het te bewerken of uit te schrijven.

Wanneer nieuwe waarnemingen aan de parameters van mijn abonnement voldoen, verschijnen ze in mijn Dashboard. Merk op dat het dashboard ongeveer elke 15 minuten vernieuwt, dus de waarnemingen zullen niet meteen verschijnen. Als er meer dan één waarneming is in de dashboardupdate, dan is er een determinatie-knop die je helpt om deze snel te determineren.

Houd het volgende in gedachten:

• Abonnementen zijn taken die op de achtergrond worden uitgevoerd en daarmee een last vormen voor de infrastructuur van iNaturalist dus wees voorzichtig bij het maken van een abonnement en abonneer je niet op zoiets als alle vogels of alle planten, of op uiterst grote plaatsen als heel een continent of een groot land. Je wordt overstelpt door het grote aantal nieuwe waarnemingen en die grote abonnementen belasten op iNaturalist.

• Abonnementen gebruiken alleen waarnemingskenmerken op het moment dat deze op iNaturalist worden geplaatst. Dus in mijn voorbeeld van het abonnement hierboven als een waarneming van een cactus werd gedetermineerd op het niveau van Plantae toen deze voor het eerst werd gepost zal nooit verschijnen als deel van mijn cactussen in Californië abonnement, zelfs niet als het Community ID uiteindelijk verandert in cactus.