Hvad betyder fangenskab/dyrket?

Ændret den Tue, 20 Aug kl. 2:29 PM

Markering af fangenskab/dyrket betyder, at observationen er af en organisme, der eksisterer på den tid og sted, det blev observeret, fordi det var menneskers hensigt, at den var der på det tidspunkt. Ligeledes findes vilde/naturaliserede organismer på særlige tidspunkter og steder grundet andre årsager (f.eks. medlemmer af indfødte eller etablerede ikke-indfødte populationer eller frigivne/undslupne kæledyr, blaffere eller omstrejfere).

Hovedårsagen til, at vi forsøger at markere ting som dette, er, at iNat primært handler om at observere vilde organismer, ikke kæledyr, dyr i zoologiske haver, haveplanter, prøver i skuffer mv., og mange videnskabelige datapartnere er ofte ikke interesseret i (eller ligefrem foruroliget af) observationer af holdte eller dyrkede organismer.

Da dette har tendens til at være en slags gråzone, er her nogle konkrete eksempler:

I fangenskab/dyrket (plantet)

• zebra i en zoologisk have
  • valmue i en have
  • træ plantet for 1, 10 eller 100 år siden af mennesker
  • sommerfugl monteret i en montre og ikke korrekt mærket med dato og placering for den oprindelige samling
  • eget kæledyr, såsom en hund eller kat
  • planter, som voksede fra frø, som blev plantet i jorden eller spredt

Vild

• zebra i Serengeti (forudsat, at det ikke er i en zoo i Serengeti)
  • flue på en zebra i en zoologisk have
  • ukrudt eller anden utilsigtet plante, der vokser i en have
  • efterkommere af planter, som er plantet af mennesker
  • sommerfugl, der er fløjet ind i en bygning
  • slange, som man lige har tagtet op (ja, man holder den i hånden, hvor man ønskede, at den skulle være, men sted og tid er, hvor slangen er beregnet til at være)
  • vildtlevende hund eller kat
  • museums-/herbariumprøver, som er behørigt mærket med dato og placering for den originale samling
  • haveplante, der formerer sig på egen hånd og spreder sig uden for det planlagte haveareal
  • en due, der drager fordel af befolkningsgrupper, men som faktisk ikke opdrættes eller holdes af mennesker
  • en fugl fanget af en kæledyrskat (forudsat, at fuglen ikke også er et kæledyr)
  • en fugl, der benytter et udendørs fuglefoderstand
  • levende organismer spredt af vind, vand og andre kræfter, bortset fra mennesker
  • et undsluppet eller frigivet kæledyr (brug venligst anmærkningen Etableret i så tilfælde)

Brug venligst bedste vurdering baseret på den dokumentation, der er angivet i observationen.