Wat is een Determinatie?

Gewijzigd op Sun, 04 Feb 2024 om 05:12 PM

Een determinatie, of kortweg ID, is een beoordeling van het soort dier, plant of ander organisme dat werd waargenomen. Het wordt meestal vermeld met een lokale naam en een wetenschappelijke naam Hoewel sommige soorten geen gemeenschappelijke namen hebben. Als je een waarneming doet, moet je het organisme zo goed mogelijk determineren, zelfs als dat alleen "Planten" of "Vogels" is. Elke gebruiker mag één actieve determinatie per waarneming hebben.

Op iNaturalist worden andere gebruikers aangemoedigd om determinaties toe te voegen aan elkaars waarnemingen, op basis van het geleverde bewijs om de communautaire identificatie te bevestigen of te verbeteren.

Voeg determinaties toe op een taxonomisch niveau waar je vertrouwen in hebt en die worden ondersteund door het bewijs dat is geleverd in de waarneming. Bijvoorbeeld, op basis van het bewijsmateriaal in de waarneming, denk je dat het een Short-tailed Weasel kan worden (Mustela erminea) of een Long-tailed Weasel (Mustela frenata), maar je bent niet helemaal zeker of het bewijs duidelijk genoeg is, dus moet je het taxon van Weasels (genus Mustela ) kiezen.

Er zijn verschillende typen ID's:

• Leidend: Taxon komt voort van een Gemeenschapstaxon Deze determinatie zou naar het juiste antwoord kunnen leiden.
  • Verbetering: Eerste suggestie van dit taxon waarmee de gemeenschap het vervolgens eens werd. Deze determinatie heeft bijgedragen aan het verfijnen van het gemeenschapstaxon.
  • Ondersteunend: Taxon is hetzelfde als het Gemeenschapstaxon. Deze determinatie ondersteunt het gemeenschapsID.
  • Afwijkend: Taxon is geen afstammeling of voorouder van het gemeenschapstaxon. De gemeenschap is het niet eens met deze determinatie.