Kan ik de foto's en geluiden gebruiken die zijn geplaatst op iNaturalist?

Gewijzigd op Fri, 02 Feb 2024 om 04:45 PM

iNaturalist is niet de eigenaar van de media die onze gebruikers hier plaatsen, ze behoren tot de mensen die ze uploaden.

Standaard worden alle media die geüpload wordt naar iNaturalist vrijgegeven onder een Creative Commons Attribution-Non-Commercial license. Sommige mensen hebben er echter voor gekozen om de Creative Commons-licentie in te trekken om de volledige wettelijke controle over kopieën van hun media te behouden terwijl anderen verschillende versies van de Creative Commons-licentie hebben gekozen. Sommige gebruikers kiezen ervoor om van hun auteursrecht af te zien in de vorm van de CC0 verklaring. Het is belangrijk om deze opties te begrijpen bij het bepalen of je al dan niet elk deel van de media kunt gebruiken. iNaturalist is niet in staat om te bepalen of jouw specifieke gebruik van de foto of geluid zich aan de voorwaarden van de licentie houdt, dus vraag het ons dus alstublieft niet. Je moet advies inwinnen bij een advocaat.

Op een waarneming pagina zie je twee symbolen onderaan elke foto. Het symbool van links is cc of C. het ontkennen van het feit dat een foto is vrijgegeven onder een Creative Commons licentie of als het volledige auteursrecht is behouden.

• Als een foto een Creative Commons licentie heeft (CC), betekent dit dat je vrij bent om deze onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. Bijvoorbeeld, als het is gelicenseerd als CC BY-NC, je kunt de foto gebruiken voor niet-commerciële doeleinden zolang je de foto correct aan het vermelden bent. Klikken op het symbool van CC toont de specifieke licentie en link naar een uitleg van de licentie.

• Als de foto geen licentie heeft (C), moet je expliciete toestemming krijgen van de gebruiker die de foto heeft geplaatst. Bekijk deze FAQ voor informatie over het contact maken met iNaturalist-gebruikers.