De iNaturalist Verken pagina - een introductie

Gewijzigd op Fri, 02 Feb 2024 om 04:44 PM

INHOUDSOPGAVE

Inleiding

Als je geïnteresseerd bent in het doorzoeken van de miljoenen waarnemingen die op iNaturalist zijn geplaatst, dan is de verken pagina (aka waarnemingen opzoeken) de pagina waar je moet zijn. Deze tutorial is een snel overzicht van de basistools en weergaven die beschikbaar zijn op de Verken pagina, zodat jij je snel kan oriënteren. Hieronder staat een sectie met gedetailleerde tutorials.

Ga naar de Verken pagina door te klikken op Verken in de header van zowat elke pagina op iNaturalist en het brengt je naar https://www.inaturalist.org/observations

Standaard worden alle verifieerbare waarnemingen op iNaturalist in een kaartweergave weergegeven:

De transparantie van elk gekleurd vierkant op de kaarttegel wordt bepaald door het aantal waarnemingen in dat vierkant; hoe ondoorzichtiger = hoe meer waarnemingen. Als je inzoomt op een gebied, zie je individuele waarnemingsmarkers. Open de Map Legend (linkerbenedenhoek) voor een uitleg van de verschillende markeringen en kleuren.

OK, laten we één sectie per keer aanpakken, beginnend met

De informatiebalk

Dit toont hoeveel waarnemingen, soorten, ID's en waarnemers worden vertegenwoordigd door de huidige zoekparameters en de waarden zullen elk met elke filter die je toevoegt of verwijdert wijzigen. Klik op een tabblad om het te bekijken. Het klikken op determineerders toont bijvoorbeeld een lijst van gebruikers die determinaties hebben toevoegd aan de waarnemingen in de huidige gekozen set:

Merk op dat het tabblad Soorten beperkt is tot het tonen van alleen de 1000 meest waargenomen soorten in de huidige waarnemingsset.

Als je naar het gebied hierboven kijkt en neem een kijkje bij Soorten en Gebied zoek filters.

Soorten en locatiezoekvelden

Met het veld Soorten kun je zoeken naar een taxon in de database van iNaturalist en het veld Gebied toon je de waarnemingen van een specifieke locatie.

Soorten zijn vrij eenvoudig: typ een taxon (zowel wetenschappelijke als lokale naam zijn mogelijk) in en selecteer het taxon waar je naar wilt zoeken. Laten we bijvoorbeeld zoeken naar alle bloeiende planten op iNaturalist. Begin met typen en selecteer vervolgens het taxon:

Als het taxon is geselecteerd zal iNaturalist alle verifieerbare waarnemingen van bloeiende vaatplanten tonen (Angiospermae) Niet alleen is de kaart veranderd, maar ook de getallen op de informatiebalk, om de nieuwe resultaten van het taxonfilter die we hebben ingevoerd te tonen:

Laten we nu eens kijken naar alle verifieerbare waarnemingen van bloeiende vaatplanten in Mexico. Typ 'Mexico' in het locatieveld en selecteer het land. iNaturalist zoekt in Google Maps naar "Mexico" en geeft de grens rond het land weer, omdat Mexico een gebied met een gebiedsgrens is in iNaturalist. De getallen veranderen nu omdat we alleen maar verifieerbare waarnemingen van bloemenplanten in Mexico zien:

iNaturalist toont de naam van het huidige zoekgebied met een "x" ernaast (zie rode pijl hierboven). Klik op "x" om de gebiedsgrens als zoekcriterium te verwijderen.

Weergavemogelijkheden

Er zijn nu twee hoofdzoekfilters behandeld, we gaan kijken naar de weergaveopties van het tabblad waarnemingen. Tot nu toe hebben we gebruik gemaakt van de kaartweergave, maar aan de linkerkant zie je twee andere opties: Grid en Lijst, waarbij de waarnemingen achtereenvolgens weergeven worden als een raster van afbeeldingen of als een meer gedetailleerde lijst. Je gekozen weergave wordt onthouden, de Verkenner laat de laatste weergaveoptie die je hebt gebruikt zien, zelfs als je uitgelogd bent op de site.

Test de verschillende opties uit en keer daarna terug naar de kaartweergave.

Meer zoekfilters

Laten we snel de resterende zoekopties bekijken door te klikken op "Filters" en dan op "Meer Filters". Je zou dan dit moeten zien:

Zoals hierboven opgemerkt, is "Verifieerbaar" standaard geselecteerd en zie je dat "Mexico" al is ingevuld voor Gebied. Je kunt nu filters toevoegen of verwijderen, zoals verschillende data, personen en projectfilters, en daarnaast alleen waarnemingen tonen die foto's hebben en/of alleen geluiden hebben, enz.

Laten we hier nog een filter toevoegen door ervoor te kiezen om alleen de verifieerbare waarnemingen van bloeiende vaatplanten in Mexico van 17 april 2023 te zien.

Klik op "Update Zoeken" of sluit de Filter box en iNaturalist zal de waarnemingen tonen:

Let op de groene "1" die op de Filters wordt getoond, waaruit blijkt dat het datumfilter is toegevoegd. Je kunt meer filters toevoegen of verwijderen als je een andere reeks waarnemingen wilt zien.

Determineren, Atom en Downloaden

Tot slot zijn er drie opties onderaan het menu Filters: Determineren, Atom en Download:

Klikken op Determineer brengt je naar de iNaturalist Determineer pagina en geeft de waarnemingen weer van je huidige zoekopdracht - standaard toont het de waarnemingen die je nog niet hebt bekeken en die de kwaliteit nodig hebben.

Een klik op Atom brengt je naar een Atom feed van waarnemingen op basis van uw huidige zoekfilters.

Klikken op Download brengt je naar een exportpagina waar je een CSV document kunt downloaden op basis van de huidige waarnemingen. CSV-documenten kunnen worden geopend door spreadsheet en andere data analyse software.

En dat was alles als wat betreft de introductie! Probeer de verschillende filters en instellingen uit of begin met het verkennen van de rijkdom aan biodiversiteit op iNat.

Als je meer wilt doen, is deze handleiding op het iNaturalist Forum, die de verschillende URL-hacks beschrijft die je kunt gebruiken om de functionaliteit van Verkenning uit te breiden, een goed startpunt. We hebben ook meer diepgang over het Locatieveld beschikbaar.